интелектуалец

интелектуалец
интелектуа̀л|ец <-ци>
същ м
интелектуа̀лк|а <-и>
същ ж intellettuàle m o f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • интелектуалец — (лат. intellectus) образован човек, човек посветен на духовна работа, умствен работник филозоф, научник, книжевник …   Macedonian dictionary

  • интелигент — (лат. intelligens) 1. човек што и припаѓа на интелигенцијата човек способен за правилно сфаќање и разбирање на работите и на појавите во животот и во светот, интелигентен човек 2. погрд. малограѓански интелектуалец …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”